EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER
Als cartograaf, drukker en uitgever was Jan Willemsz. (Joan) Blaeu de man achter een aantal wereldberoemde atlassen. Deze kaart van Dokkum is afkomstig uit het “Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden”, het tweede deel van de stedenatlas die Blaeu in 1649 uitgaf.
Blaeu heeft dankbaar gebruik gemaakt van de kaart van Nicolaes Geelkercken uit 1616 en heeft daarvan in feite een verbeterde versie gemaakt. De kaart van Blaeu heeft hetzelfde detail-niveau, maar oogt rustiger dan die van Geelkercken en is daardoor beter ‘leesbaar’.
De hele kaart is ‘strakker’ getekend. Dat geldt met name voor de bebouwing en de binnenterreinen. Die laatste zijn voorzien van ongelofelijk gedetailleerde siertuinen in allerlei variaties.
Aangenomen moet worden dat die tuinen zijn voortgekomen uit de fantasie van de tekenaar. Het lijkt er in elk geval op dat er bij het maken van de kaart geen gebruik gemaakt is van plaatselijke deskundigen. Anders zouden bijvoorbeeld de in 1622 gebouwde trapgevel-panden ter plaatse van het ‘ Olde Blokhuys’ wel op de kaart hebben gestaan.
Hoewel dus niet helemaal up to date, kan de kaart van Blaeu, vanwege het enorme detailniveau in combinatie met de uitstekende leesbaarheid, bestempeld worden als een ‘cartografisch topproduct’.
Bronnen:
- Wikipedia
- Historische plattegronden van Nederlandse Steden, deel 11.1, De steden van Friesland; eerste deel: Dokkum, Harlingen, Hindeloopen, Stavoren en Workum
Meehelpen om onze content ook in de toekomst gratis beschikbaar te houden? Doneer dan nu via deze knop!