Wandelkaart van het eiland Terschelling


Home | Kaarten | Wandelkaart van het eiland Terschelling
Wandelkaart van het eiland Terschelling
Datering: 1930
Bron: Noord Hollands Archief

EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER

Het Noordhollands Archief dateert deze kaart op 1940. Maar afgaand op de getekende badpaviljoens kan dat jaartal niet kloppen. Bij Midsland aan Zee is namelijk geen paviljoen aangegeven, terwijl daar van 1935 tot 1943 een paviljoen (badhotel) stond. Eigenaar daarvan was de heer Rijf. Op de kaart staat ten noorden van Hoorn een badpaviljoen met...

EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER

Het Noordhollands Archief dateert deze kaart op 1940. Maar afgaand op de getekende badpaviljoens kan dat jaartal niet kloppen. Bij Midsland aan Zee is namelijk geen paviljoen aangegeven, terwijl daar van 1935 tot 1943 een paviljoen (badhotel) stond. Eigenaar daarvan was de heer Rijf. Op de kaart staat ten noorden van Hoorn een badpaviljoen met die naam aangegeven.

In een reactie op het bovenstaande meldde de heer Pieter Breuker dat de kaart inderdaad ouder is, en stamt uit 1930. Hij verwijst daarbij naar het proefschrift van Wouter van Dieren uit 1934, Organogene Dünenbildung. Van Dieren vermeld de kaart daarin als Wandelkaart van het eiland Terschelling. Schaal 1 : 50.000. (Geteekend door J.H. van Huenen). Gedrukt. Uitgave NAP (1930), Terschelling, z.j. Coll. v. D[ieren]

De kaart is een uitgave van Hotel Nap te West Terschelling. De kaart is vrij schematisch getekend en geeft de werkelijke situatie dus minder precies weer dan een topografische kaart. Maar als wandelkaart van een eiland met (destijds helemaal) maar weinig wegen en paden was de kaart prima geschikt. En juist vanwege het schematische karakter is het een mooie kaart om te zien. Overigens gaat het waarschijnlijk om een incompleet exemplaar en heeft er oorspronkelijk nog een rand met advertenties van Terschellinger bedrijven omheen gezeten. 

Ook dat laatste vermoeden wordt bevestigd door Pieter Breuker. Daarbij verwijst hij naar het boek 'Scellinge' Vijf eeuwen kartografie van Terschelling van Marijke Donkersloot-De Vrij. Zij schrijft daarin het volgende over de kaart: Buiten het kaartbeeld staan naast allerlei reclames, ook de dienstregeling en de passagierstarieven van de Terschellinger Stoombootmaatschappij aangegeven. 

Ten oosten van Oosterend heeft iemand met pen een geknikte stippellijn getekend (A - B - C). Bij de letter C is een (hulp)strandpaal aangegeven. Bij B is met potlood een tweede hulpstrandpaal getekend. Verder zijn vanaf de strandpalen XVIII en XIX landinwaarts potloodlijnen te zien.   
 
 



Meehelpen om onze content ook in de toekomst gratis beschikbaar te houden? Doneer dan nu via deze knop!

 

 
Lees meer