EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER
Deze kaart werd in 1584 gemaakt in verband met het bedijken en droogleggen van het oostelijk deel van de huidige Hoekse Waard. Dat gebied bestaat voor het grootste deel uit de huidige polder Nieuw Bonaventura, die in 1593 werd drooggelegd.
Nieuw Bonaventura was een investering van rijke kooplieden uit Dordrecht. Die voorzagen blijkbaar een goed rendement: de exotisch klinkende naam is Latijn voor ‘goede verwachting’. Men had overigens ook de nodige voorkennis, want zo’n 80 jaar eerder was de polder Oud Bonaventura al bedijkt en drooggelegd.
Opvallend is dat op verschillende plaatsen langs de kreken in het buitendijkse gebied huizen te zien zijn, met de namen van de bewoners. Dat zullen vissers geweest zijn, die dus al vóór de bedijking en drooglegging op de hogere delen van de gorzen een plekje hadden gevonden.
Door de overlay van de kaart in Google Maps meer of minder transparant te maken is prachtig te zien dat de hoofdverkaveling precies volgens plan is uitgevoerd. Maar ook de (sporen van de) oude, slingerende kreken zijn op die manier nog goed herkenbaar.
De kaart is ‘ondertekend’ door Cornelis Jansz, telg uit een belangrijke landmetersfamilie. In de toelichting vermeldt hij dat de kaart gemaakt is door zijn vader Jan Symonsz en hemzelf. Vermoedelijk was ook zijn broer Symon betrokken bij de metingen.
In 1600 begon men met het droogleggen van de gorzen aan de oostkant van Nieuw Bonaventura. Voor een kaart dáárvan:
klik hier.
Voor een kaart van de polder Oud Bonaventura:
klik hier.
Meehelpen om onze content ook in de toekomst gratis beschikbaar te houden? Doneer dan nu via deze knop!