EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER
Ter plaatse van de polders Oud en Nieuw Korendijk lag in elk geval rond 1400 al een eiland dat min of meer permanent droog bleef. Oud Korendijk werd in 1246 voor het eerst bedijkt. Ruim 200 jaar later, in 1439, kwam er een nieuwe dijk en werd het huidige dorp Goudswaard gesticht.
Deze kaart van de Nieuwe en Oude “Coorendijck” is in 1627 gemaakt door Floris Jacobsz. Die maakte deel uit van een belangrijk geslacht van landmeters en tekenaars, waarvan zijn grootvader, Coenraet Oelensz, de stamvader was. Zelf was hij vanaf 1583 in dienst van het Hoogheemraadschap Delfland.
In de toelichting op de kaart meldt de maker dat het een kopie is van een kaart uit 1575 die werd getekend door zijn vader, Jacob Coenraetsz. Blijkbaar was het een familietraditie, want 30 jaar later maakte Floris Jacobsz’ zoon, Pieter Floris van der Sallem, op zijn beurt een kopie van de kaart van zíjn vader.
Op de kaart zijn in het binnendijkse gebied van Oud Koorndijk 169 genummerde percelen te zien en twee percelen die respectievelijk met een A en een B worden aangeduid. Nieuw Koorndijk, het zuidoostelijk deel van het ‘eiland’, telt 16 genummerde percelen. Bij de kaart hoort nog een lijst met voor ieder perceel de oppervlakte en wellicht ook de eigenaar.
Het huidige Goudswaard wordt op de kaart nog aangeduid als Cooren Dijck. Die naam kwam in 1984 terug in de naam van de toen gevormde gemeente Korendijk.
Meehelpen om onze content ook in de toekomst gratis beschikbaar te houden? Doneer dan nu via deze knop!