Plattegrond van Leeuwarden door Frederik de Wit


Home | Kaarten | Plattegrond van Leeuwarden door Frederik de Wit
Plattegrond van Leeuwarden door Frederik de Wit
Datering: 1698
Bron: Tresoar

EEN AFDRUK BESTELLEN VAN DEZE KAART? KLIK HIER

Deze plattegrond van Leeuwarden is een heruitgave door Frederick de Wit van de kaart van Joan Blaeu uit 1649. In dat jaar bracht Blaeu zijn beroemde ‘Toonneel der steden van de Vereenighde Nederlanden, met hare beschrijvingen’ uit. Blaeu’s drukkerij/uitgeverij werd in 1672 grotendeels door brand verwoest. Twee jaar later overleed Blaeu....

EEN AFDRUK BESTELLEN VAN DEZE KAART? KLIK HIER

Deze plattegrond van Leeuwarden is een heruitgave door Frederick de Wit van de kaart van Joan Blaeu uit 1649. In dat jaar bracht Blaeu zijn beroemde ‘Toonneel der steden van de Vereenighde Nederlanden, met hare beschrijvingen’ uit. Blaeu’s drukkerij/uitgeverij werd in 1672 grotendeels door brand verwoest. Twee jaar later overleed Blaeu. Zijn grote concurrent, Johan Janssonius, was tien jaar eerder al overleden. Beide hadden geen goede opvolgers, hun succesvolle bedrijven hielden op te bestaan en de boedels werden geveild.
 
Een groot aantal koperplaten die gebruikt waren voor de atlassen en kaarten van Blaeu en Janssonius, werden opgekocht door Frederick de Wit, die zelf ook al geruime tijd succesvol was met de handel in kaarten en prenten. De Wit liet de koperplaten actualiseren, voorzag ze van een uitgebreidere ‘legenda’ en bracht in 1698 zijn eigen stedenatlas uit met 158 stadsplattegronden, stadsgezichten en gravures: ‘Perfecte aftekeningen der steden van de XVII Nederlandsche Provincien in platte gronden’. Net als de eerdere atlassen van Blaeu en Janssonius was ook de prestigieuze atlas van De Wit alleen weggelegd voor de allerrijksten.
 
De kaarten werden ook los verkocht. Zeker de niet ingekleurde versies waren ook bereikbaar voor degenen met wat minder geld. Dit exemplaar van Leeuwarden is een voorbeeld van zo’n losse kaart.
Het meest in het oog springende verschil tussen de ‘oorspronkelijke’ kaart van Blaeu (hier te bekijken) en die van De Wit is de legenda of ‘verklaring’. Blaeu beperkte zich tot een genummerd lijstje (rechtsonder) met 30 belangrijke gebouwen, bruggen etc. De Wit verving dat door een uitgebreide lijst met straatnamen (die opvallend genoeg niet volledig is ingevuld) en voegde linksonder een lijstje toe met zo’n 40 belangrijke gebouwen en objecten, aangeduid met hoofdletters en kleine letters.
De overige verschillen tussen beide kaarten zijn subtiel maar wel degelijk aanwezig. Zo is er bijvoorbeeld het één en ander veranderd op en rond het Oldehoofsterkerkhof en is in de zuidoosthoek, bij het ook bij Blaeu al bestaande Blockhuys, een "Werck en Tuchthuys" getekend.  
 
 



Meehelpen om onze content ook in de toekomst gratis beschikbaar te houden? Doneer dan nu via deze knop!

 

 
Lees meer